Most egy darabig más dolgom volt, úgyhogy amint látható ide sem került fel semmi írás. Először is a cicát kellett javítatni (valamilyen vírusfertőzés+ fogkő), úgyhogy a múlt hétvégén nem volt idő mókolni az autókon. Mindenesetre…

Fiat: immár teljesen szesszel
 
A múlt hétvégi kannás tankolás után (nem bízom még a véletlenre, hátha gond lenne a kúttól távozóban) immár elhanyagolható szintre csökkent a tankban lévő üzemanyag-keverék benzintartalma. És ez milyen jó! Az autó a módosított főfúvókával ha lehet még szebben jár. A motor valamivel nyomatékosabbnak érződik, sokkal kevésbé melegszik. A fogyasztás érzésre egy 8 decivel – 1 literrel lett több százon. A hidegindítás természetesen maradt olyan, amilyen, azaz rossz. A Polszki hidegindító rendszere benzinnel sem tökéletes, a sok krenkölést úgy lehet elkerülni indítóbenzin beadásával lehet elkerülni. Hozzám került régen még egy olyan karburátortalp (bakelit) amibe valaki egy fúvókát ültetett bele, (nyilván benzinhez), ez van felszerelve, pótbenzin itt adható a motornak. Télen eddig is használtam, de ha most egy hétig áll, nagyon praktikus egy kis anyagot beküldeni indításhoz. Ez a probléma nem állna fent akkor, ha az autóval napi szinten közlekednék.
 
A Fiat még megkapta a Denso W20 FPU gyertyákat, ideje volt a benne lévő, már sokat futott Brisk-eket kicserélni. Valószínűleg az új gyertyának is szerepe van a teljesítményleadás javulásában.
 
Renault: klímajavítás majd első lépés az alkoholizmus útján
 
A Renault-ot még múlt hétfőn leadtam a Prímaklímához, mivel a karácsonyi nagy klímarendszer átalakítás nem teljesen sikerült, a gáz valahol szivárgott. Gáborék megnézték a rendszert, plusz külön a párologtatót is megnyomták, elmondásuk szerint nincs szivárgásnak nyoma. Kitisztították az elpárologtató előtti teret is, ahol a venti lakik, elég rendesen tele volt falevelekkel. Így most van szellőzés a venti pörgetése nélkül is. Plusz ha megy a klíma, halkan hallani, hogy dolgozik az expanziós szelep. (Szerencsére nem túlzottan, mert az azt jelenti, hogy kevés a gáz a rendszerben.) Szóval jóval tisztábbak a légcsatornák. Köszönöm a munkát, főleg azért, mivel a szellőzőventillátor kiszerelése iszonyú tré meló. A klíma most rendesen hűt, a többi meg idő kérdése.
 
A Renault is megkapta az első adag szeszt: 10 liter benzinhez ment 10 liter E85. Üzemmelegen tökéletesen ugyanúgy megy, mint benzinnel, ez nagyon jó. A hidegindítás rendben volt már ha hidegnek lehet nevezni a 25 fokos külső hőmérsékletet. Amikor hidegen beindult, járt, de a melegítőjáratás sokkal érzékenyebb. Például ha ráküldtem ekkor a légkondit (a mágneskuplung terhel) akkor némi rángatás után lefulladt. Tehát melegíteni kell, kicsit több gázt adni. De amikor már rendesen párolog a szesz, különbség nincsen. Mindenesetre a Renaultnál megállok az 50-50%-nál, mivel elég keveset járok vele, belefér. A Renix injektorhoz nem találtam szeszes átalakítási megoldást a neten, így további kísérletezés elmarad.
 
Ford: dinamó, majd mindenféle alkatrésztúrás és rendezgetés
 
A dinamó nagyon beteges volt. A forgórész tengelye ferde, a forgórésztekercs zárlatos, a kommutátor kopott. Az állórésztekercsek jók voltak. Mindezeket a Pro-Vill orvosolta, 24500 Ft-ért. Szép lett, profi munkának tűnik, hogy jó is lett –e, az majd egy év múlva derül ki. Mindenesetre nagyon korrektül elvégzett felújításnak látszik, egyebek mellett homokszórták a fémházat, kadmiumozták a kábelbekötési csúcsokat, beleütöttek az azonosító számukat. Íme:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fesszabályzóban a varióda (lásd a hátlapján) elköszönt sajnos. A többi része elfogadható. Épp ezért nem akarok újat venni, minek, inkább a varióda helyett kéne valami új dióda. Úgyhogy nézelődni fogok a neten a hét folyamán valami megoldás céljából
 .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hétvégére úgy terveztem (Csikós Zsolt hétvégi posztja után, az ornbaui Mercedes találkozóról), hogy kivesszük a váltót Faterral. Ez nem valósult meg, helyette próbáltam túrni a padláson lévő Ford alkatrészekből feszültségszabályozót (nem lett, helyette találtam egy felújított kuplungtárcsát, -15000 Ft :-) ), elkezdtem összeszedni az újragyártandó gumialkatrészeket (két pogácsa alakú motortartó bak, két szilentblokk az első lengőkarhoz, trapéz alakú sebességváltó gumibak, hátsó hídhoz tartozó kutyacsont formájú stabilizátorok). Ezeket különböző helyekről kellett összevadászni. Előtúrtam a Bunkerből a kipufogócsöveket, majd letettem oda a Maserati első lökhárítót, mivel az esetlegesen befolyó víz nem fog kárt tenni az üvegszálas anyagában. (A Bunker eredetileg üvegháznak lett tervezve, de nem lett befejezve. Tetején kapott helyet egy satupad is.) Rendet raktam a melléképületben, előtúrtam a váltót, a (remélhetőleg jövő héten megtörténő) műtéthez, amikor is abból az egyes szinkrongyűrűje kerül majd át a kocsiban benne lévőbe. Elővettem még a Bunkerből a korábban elbontott mustársárga Polszki négy kerekét is (Semperit Hi-Life gumik vannak a felniken), ezek mennek majd fel, miután Fater belőtte az első futóművet, mint a Renaultnál. A rajta lévő négy kerékről a tökre elkopott Debica gumik leugranak a lomtalanításkor, a felnik meg kapnak egy felújítást, mivel jövőre OT-ra menne a Polszki, és a felnik igazán rondán néznek ki rajta. Korabeli diagonált szeretnék rá a vizsga alkalmából. A gumikat a Polszkinál két szerelővassal házilag le lehet szerelni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Feladatok a hétre: pénteken gumialkatrészeket le kellene adni a szilentezőnél, nézni szimmeringeket szintén pénteken, Polszki kerekeket átrakni, fesszabályzó variódáját felhajtani.

 

News: felhívtam a BugBox-ot, 11850 Ft, na ne! Némi beszélgetés után kiderült, hogy "mindegyiknek ez durran el az alján" szóval ha lehet, inkább fejlesztem a technikát. Végső esetben fogok csak venni feszültségszabályzót a Bosch-tól, inkább pót diódát keresek, megfelelő Zener diódával kiváltható elvileg a rajta lévő.

13:00, meglátogattam a Bakáts téri Bug Box autósboltot, mivel amíg a netet túrtam, kiderült, hogy gyárt a Bosch teljesen elektronikus feszültségszabályzót is. Megnéztem tetszett, meg maga a bolt árúi is nagyon tetszettek, Bogarasnak is jó lenni. Tehát a megoldás a problémára a következő: elsőként megpróbálok variódát találni, ha nem megy, megveszem az elektromos fesszabályzót.

A bejegyzés trackback címe:

https://oldfordworks.blog.hu/api/trackback/id/tr572062227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása